Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI GRYCZANE

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 1/2 kg.
mąka pszenna 8 łyżek
słonina 10 dag.
sól 1 łyżka
przyprawa uniwersalna - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI GRYCZANE

Mąkę gryczaną wymieszać z dwoma łyżkami mąki pszennej oraz solą, polać wrzątkiem wody, rozrobić łyżką, tak by powstała gładka masa. Odstawić by wystygła. Następnie dodać pozostałą mąkę pszenną i niewielką ilość letniej wody, wszystko dokładnie wyrobić, by ciasto było dostatecznie gęste.

Nabierać łyżką kluski, kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Odcedzone kluski skropić przyprawą magi, polać podsmażoną słoniną. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 15.04.2011 12:46
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak