Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z soczewicą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 30 dag
cebula 1 sztuka
olej 1/4 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
drożdże 10 dag
jajko 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
mleko 2 szklanki
olej 3 łyzki
mąka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z soczewicą

Cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na oleju. Soczewicę gotujemy ok. 15 min. w osolnej wodzie. Studzimy i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą. Doprawiamy.
Ciasto:
Do lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże, jajka, só i olej. Mieszamy wsypując tyle mąi aby ciasto było luźne. Odstawiamy do wyrośnięia. Nastepnie wyrabiamy ok. 15 mi.
Ciasto rozwałkowujemy. Nakładamy farsz. Zwijamy jak strudel i kroimy ukośnie w plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 170 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak