Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisielowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 gram
cukier 1 szkl
amoniak 1 łyżeczka
mleko 1 łyzka
mąka 3/4 kg
śmietana 12% 100 ml
śmietanka kremowa 500 ml
jajko 2 szt
kisiel 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kisielowiec

margarynę posiekać z mąką,dodać 1/2 szklanki cukru,amoniak wymieszany z 1 łyżką ciepłego mleka,1oo ml śmietany i jajka.zagniatamy ciasto.Podzielić na 2 części,rozwałkować i upiec 2 placki w prostokątnej formie (20 minut w temp.200 st C).Pozostały cukier zagotować ze 100 ml śmietanki kremowej.Kisiele mieszamy w pozostałej śmietance i wlewamy do zagotowanego cukru ze śmietaną.Gotujemy do zgęstnienia kisielu.Gorącą masę kisielową wylewamy na upieczony placek i przykrywamy drugim.Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.12.2013 09:26
bardzo fajny
Pani Domu 19.05.2013 17:39
fajny pomysł
Łukasz15 13.05.2013 22:14
Dla mnie super
smakoszek 11.10.2011 17:00
ciekawe ciasto
ben-ka 25.07.2011 08:35
z amoniakiem nie piekłam.
misia53 28.05.2011 10:03
do spróbowania
Ewa111 18.04.2011 13:46
ciekawy przepis ,takie trochę inne ciasto
Krystyna32 15.04.2011 16:06
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak