Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczek białoruski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chałwa 20 dkg
cukier 1 szklanka
mąka 3 szklanki
jajko 1 szt
cynamon 2 gramy
powidła 17 dkg
Soda oczyszczona Prymat 2 gramy
wanilia
masło
sól
Syrop:
cukier 2 łyżki
woda 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczek białoruski

Cukier,jajko,roztartą chałwę,powidła,wanilię oraz cynamon i sodę mieszamy aż powstanie jednolita masa,następnie dodajemy mąkę i ciasto wyrabiamy,wałkujemy je i wykładamy je na posmarowaną masłem blachę i pieczemy w temp 200 stopni.Kiedy piernik będzie gotowy smarujemy go syropem z cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.04.2012 11:04
bardzo lubię chałwę to na pewno będzie smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak