Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chłodnik z siadłego mleka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zsiadłe mleko 2.5 l
botwinka 500 g
Kwas burakowy 0.5 l
ogórki świeże 400 g
szczypiorek 40 g
koperek 30 g
śmietana 400 g
cukier 30 g
jaja 5 szt
czosnek ząbki 2 szt
sól do smaku
Kwas cytrynowy Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik z siadłego mleka

Botwinkę oczyścić,umyć,pokrajać w paski i ugotować w 0.5l wrzącej,posolonej wody.Dodać kwasu i ostudzić.Jaja ugotować na twardo,obrać ze skorup i pokrajać w cząstki.Umyte ogórki obrać ze skórki i pokrajać w cienkie plastry.Szczypiorek i koperek posiekać.Do roztrzepanego,zsiadłego mleka dodawać śmietanę,botwinkę wraz z wywarem,ogórki,szczypiorek i koperek.Doprawić do smaku solą,cukrem i roztartym czosnkiem.Porcjować.Do każdej porcji włożyć cząstki jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak