Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie 400 g
czosnek 1/2 ząbka
śmietana 1/2 szt
oliwa 4 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos orzechowy

Do moździerza włożyć wyłuskane z łupin i obrane ze skórki orzechy, czosnek, sól oraz namoczony i wyciśnięty chleb. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć i wymieszać, a następnie cienką strużką dolewać do nich oliwę i śmietanę, cały czas mieszając. Gotowy sos powinien być jednolity i gęsty. Sos orzechowy doskonale nadaje się do przyprawiania klusek ziemniaczanych, makaronu krajanka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak