Pasztet drobiowy ze śliwkami

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    900 g
  • pierś z kurczaka

    600 g
  • cebula

    1 duża
  • marchewki

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • jaja

    2 szt
  • żółtko

    1 szt
  • śliwki suszone

  • pieprz

  • sól

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Pierś z kurczaka umyć. Warzywa obrać. Pierś z kurczaka zalać wodą,posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Dodać oczyszczone warzywa gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, usmażyć, przyprawić. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, ostudzić. Następnie pierś, wątróbkę i warzywa zmiksować, dodać 4 łyżki wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2 jajka i ponownie zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki (26x10 cm), przełożyć śliwkami. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach przez ok 45-50 min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

16.02.2017 08:38
wygląda bardzo smacznie

Bożena Matuszczyk

25.01.2017 09:12
Wygląda kusząco i smacznie;)

IZABELA29

01.01.2017 14:23
Imponujaco wyglada

Grazyna0211

15.12.2016 09:47
smaczny pasztet

ben-ka

11.12.2016 10:12
uwielbiam domowy pasztet !

cukiereczek

18.05.2012 07:42
super

iknkirke

21.11.2011 12:24
super

kochanyptysiu

22.09.2011 14:38
moj ulubiony

Iwusia

17.09.2011 22:19
znakomity ten pasztet !

banditka

01.06.2011 10:45
ojoj ale pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat