Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brukselką i mozzarellą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 g
masło 150 g
żółtko jajek 2 sztuka
woda 4 łyżka
sól szczypta
brukselka 400 g
masło 3 łyżka
śmietana 4 łyżka
mozzarella 120 g
jajko 2 sztuki
sól i pieprz do smaku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brukselką i mozzarellą

Przygotuj kruche ciasto. Posiekaj mąkę z masłem (150g). Dodaj żółtka, wodę i sól. Ugniataj ciasto. Gotowe włóż zawinięte w folię do lodówki na 30 min.

Ciasto na tartę ułóż w formie do pieczenia. Piecz w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni C aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika.

Brukselkę wymyj i pokrój w ósemki. Smaż na rozgrzanym maśle (pozostałe 3 łyżki). Posól i popieprz brukselkę. Po kilku minutach dodaj śmietanę i jajka. Wymieszaj dokładnie farsz. Przełóż farsz na ciasto. Na farszu ułóż plastry mozzarelli.

Tartę piecz w piekarniku w temperaturze ok. 190 stopni C, aż wierzch tarty będzie lekko złocisty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 31.12.2011 14:45
super
kochanyptysiu 15.11.2011 10:47
uwielbiam takie dania
Jolanta40 08.10.2011 08:09
uwielbiam tarty, a ta wygląda fantastycznie
Ewa104 22.07.2011 07:00
Z brukselką oryginalnie i z pyszną mozzarellą.Mniam!
Baska Kaska 20.05.2011 20:10
pycha
goofy9 08.05.2011 10:16
wygląda fantastycznie
aguus 14.04.2011 10:11
ciekawa propozycja..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak