Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

keks

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
masło 15 dkg
jajko 5 szt
cukier puder 20 dkg
proszek do pieczenia 1/2 paczki
cukier waniliowy
bakalie 40 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: keks

Masło ucieramy na pulchną masę ok 40 min.Rozdzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę.Do masła dodajemy cukier mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym,ucieramy tak długo aż masa będzie puszysta.Bakalie np rodzynki,migdały śliwki przelewamy wrzątkiem i kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w mące,następnie dodajemy je do masy i mieszamy.Podłużną formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Ciasto ostrożnie wykładamy do formy i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku ok 60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 25.07.2011 06:52
Bardzo lubię i często piekę keksy.
Krystyna32 27.04.2011 15:00
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak