Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka agrestowa 1 sztuka
margaryna 25 dag
orzechy włoskie 1 szklanka
mleko 625 ml
budyń waniliowy 1 sztuka
mleczna czekolada do smaku
Masa jabłkowa: 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z kremem

Białka ubijamy z cukrem, dodając po żółtku. Wsypujem mąkę z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w blaszce (25x35) 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na pół.
Masę jabłkową powoli podgrzewamy. Wsypujemy galarekę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.
Orzechy mielimy, zalewamy 125 ml gorącego mleka. Studzimy. Budyń gotujemy na pozostałym mleku. Studzimy. Margarynęucieramy, dodając po łyżce budyniu. Stopniowo dodajemy orzechy, aby krem sie nie zważył.
Na jeden placek wykładamy msę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy kremem. Wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy starta czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak