Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 1/2 litra
masło 1 kostka
żółtko jajek 1 sztuka
olejek arakowy do smaku
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z galaretką

Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody. Wsypujemy mąkę. Mieszając gotujemy aż ciasto zgęstnieje. Studzimy. Nastepnie ucierając, dodajemy po 1 jajku i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na posmarowane tłuszczem 2 blachy (25x35 cm). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
Budyń gotujemy na mleku. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodając żółtko, kilka kropli olejku arakowego i budyń.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężącą galaretkę wylewamy na placek. Smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.12.2013 09:01
nie jadłam takiego ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak