Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek drożdżowy z bakaliami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żurawina 1 garsc
rodzynki 1 garsc
mąka 500 g
drożdże 30 g
mleko 250 ml
cukier 150 g
jajko 4
cukier wanilinowy 1
sól szczypta
margaryna 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: placek drożdżowy z bakaliami

Do połowy cieplego mleka wrzucamy i rozpuszczamy pokruszone drozdze. Odstawiamy w cieple a miejsce do wyrosniecia. Margaryne rozpuszczamy w drugiej czescie cieplego mleka, podgrzewajac. Jajka ubijamy z cukrem. Do miski wsypujemy maka, wyrosniete drozdze, ubite jajka z cukrem, rozpuszczona margaryne, sol i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na wolnych obrotach, dodajemy bakalie i mieszamy. Miske odstawiamy w cieple miejsce, przykrywajac sciereczka do wyrosniecia. Nastepnie przekladamy do 1 duzej foremki lub 2 malych i ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrosniecia. Pieczemy godzine w 180stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 24.07.2012 22:11
mniam ;)
magical66 01.12.2011 20:15
pyszny
Juleczka20 24.08.2011 17:58
lubię też taki
iwa643 14.04.2011 07:54
apetyczny
halina17 13.04.2011 12:56
smacznie wygląda
patusia 13.04.2011 12:44
Wygląda bardzo apetycznie :)
halinka1011 13.04.2011 12:31
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak