Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewa czekoladowa Pyzy

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polewa czekoladowa Pyzy

1 szklankę śmietanki kremówki, słodkiej 30-36 % zagotować w rondelku. Gdy zacznie wrzeć zestawić z ognia i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę - ważne aby była dobrej jakości czyli taka o zawartości kakao min. 70%. Masę mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści a masa nabierze jednolitej, gęstej konsystencji. 1 łyżeczkę żelatyny zalać 5 łyżkami zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać i mieszać aż się rozpuści, ale nie wolno zagotować. Płynną wlać do masy czekoladowej mieszając żeby się połączyło. Odstawić aby masa przestygła. Można dodać kilka kropli dowolnego aromatu.
Ciasto smarować jeszcze ciepłą polewą. Dodatek żelatyny powoduje, że polewa nie pęka przy krojeniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 03.03.2013 18:36
Wypróbowałam,polewa wyszła mi super.
Goya 15.05.2012 15:18
mniam
rjustysia 01.11.2011 01:01
Pierwsze słyszę o żelatynie w polewie. Muszę wypróbować przy następnym cieście :)
Misia90 04.09.2011 12:05
ekstra
Marysia 04.09.2011 09:39
super
Karolina69 04.09.2011 09:32
fajne
Agnieszka_B 27.04.2011 19:39
Uwielbiam tak przyrządzoną polewę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak