Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Gołąbki\" wg córci Buni :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone mieszane( wołowo-wieprzowe ) 35 dag
Czosnek suszony Prymat do smaku
jajko 2 sztuki
sól do smaku
pieprz mielony czarny Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
mąka do obtoczenia
natka pietruszki 1/2 pęczka
koper 1/2 pęczka
cukier do smaku
olej do smażenia
papryka mielona do smaku
masło 2 łyżka
rosół drobiowy 1 sztuka
przecier pomidorowy 10 dag
cebula 1 sztuka
ryż ugotowany 10 dag ( 1 woreczek )
kapusta włoska 35 pokrojona

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Gołąbki\" wg córci Buni :

Kapustę zalać litrem wody i gotować 15 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , koprem , jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Przecier pomidorowy rozrobić z wodą z gotowania kapusty .Dodać : Bulionetkę ,masło, sól, pieprz, cukier , paprykę mieloną .Ogrzewać aż Bulionetka i masło się rozpuszczą .Doprawić sos do smaku ketchupem .
Ułożyć kotlety w szerokim rondlu o grubym dnie ( 2 warstwy ). Zalać sosem kotleciki. Dusić na małym gazie 20 minut . Wyjąć delikatnie,, gołąbki \" i zostawić do ostudzenia. Sos zaciągnąć śmietanką.
Przed podaniem włożyć ponownie ,, gołąbki \" w sosie i podgrzać ( jeśli zostawi się je w sosie to naciągną sosu i będą się rozpadać , a tak można podgrzać tyle ile potrzeba ).
Ja podaję wzorem córy same ,, gołąbki \" w sosie bez ziemniaków bo przecież jest już w nich ryż - tylko posypane natką pietruszki .Smaczne .Zbliżone smakiem do oryginalnych gołąbków w kapuście a zdecydowanie mniej z nimi pracy , a co jeszcze ważne przy gotowaniu dla 2 osób to to , że nie potrzeba kupować całej kapusty , a starczy mieć kawałek .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 17.11.2011 16:26
wyglądają rewelacyjnie
Ewa104 05.08.2011 21:22
Lubię wszelkie gołąbki i gołąbkopodobne.Pyszności!
iknkirke 27.06.2011 13:32
dobre
Anna200 11.01.2011 20:14
Też takie robię, są pyszne, polecam!
goofy9 04.01.2011 11:32
na pewno smakują tak dobrze jak wyglądają :)
Tomek16 28.10.2010 10:54
apetycznie to wygląda
Justyna70 21.10.2010 17:54
wyglądają bardzo apetycznie :)
etka 21.10.2010 10:48
piękne! widać że były pyszne!
jarek4 17.10.2010 12:48
apetyczne
banditka 30.09.2010 19:39
ladnie wygladaja
madi356 29.09.2010 22:20
często takie robię:)
wiktor188 21.09.2010 21:49
wygląda bardzo apetycznie...
SmacznaPyza 11.09.2010 20:50
mój mąż woli takie od tradycyjnych
pawel007 28.08.2010 00:50
pychotka,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak