Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pomidorowym

4.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Doradca Smaku pulpety w sosie pomidorowym - przepis na najlepsze domowe pulpety. Mięso wołowo-wieprzowe łączymy z namoczoną bułka i przyprawami. Sos zawiera duszone warzywa i jest zagęszczony śmietanką. 

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 1 kilogram
jajko 1 sztuka
bułka czerstwa 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
passata pomidorowa 1/2 litra
marchewka mała 1 sztuka
cebula 1 sztuka
mleko 1/3 szklanki
śmietana 18% 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym

Przepis Doradcy Smaku  na pulpety w sosie pomidorowym jest sprawdzony i smaczny. Mięso mielone jest duszone z warzywami i passatą pomidorową. Sos zagęszczamy śmietanką z mlekiem, dzięki czemu sos pomidorowy jest łagodny.

Doradca Smaku pulpety w sosie pomidorowym - krok po kroku:

1

Do mięsa dodać jajko, czerstwą bułkę wcześniej namoczoną i wyciśniętą, przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), sól, pieprz ziołowy i czarny. Wymieszać wszystko i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Po tym czasie z masy uformować pulpety.

2

Marchewkę obrać, oskrobać, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Cebulę i czosnek (2 ząbki), obrać, zetrzeć na masę. Do garnka włożyć roztopione masło, dodać oliwę, zagrzać, wrzucić marchew, masę z cebuli i czosnku. Zeszklić.

3

Do duszącej się mieszaniny dodać passatę pomidorową (ok. 2 szklanek) i koncentrat oraz cukier, sól, pieprz czarny mielony. Gotować.

Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mlekiem. Wrzucić klopsy. Gotować ok. 30 min.

Więcej przepisów na pyszne pulpety znajdziesz w linkach:

PULPECIKI CIELĘCE 

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z PIEKARNIKA 

PULPETY Z KAPUSTĄ W SOSIE POMIDOROWYM 

CO ZROBIĆ, ŻEBY PULPETY BYŁY MIĘKKIE?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 29.01.2013 15:04
pycha
wiola333 27.08.2012 09:50
mniam
Emilia21 09.10.2011 09:24
super
Emilia21 09.10.2011 09:24
super
Małgorzata77 19.06.2011 18:09
wyglądają niesamowicie
Misiek1 13.04.2011 11:25
muszą być bardzo smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak