Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serowe zawijańce drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: 1/2 porcji
ser żółty 10 plastrów
żółtko jajek 1 szt.
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: serowe zawijańce drożdżowe

Do zrobienia ciasta wykorzystać połowę ciasta z przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/127784/rogaliki-drozdzowe-z-nadzieniem-szynkowo-cebulowym.html Do rondla wlać mleko, zagrzać, dodac 1 łyżeczkę soli i cukru, 10 dag drożdży i wymieszać .Dosypać mąkę, Mikserem z widełkami spiralnymi zmiksować ciasto, uzyskać kulę. Wstawiać je na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 5o stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika i zagnieść ręcznie. Drugą część ciasta rozwałkować w kształt koła. Koło pokroić na 10 równych trójkątów. Na Każdy trójkąt nałozyć kwadratowy kawałek sera żółtego zwinąć w spiralę. Zawijańce ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. posmarować je na wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, piec przez 20 minut. Z drugiej połowy przygotować 8 rogali, które znajdziecie w poprzednim przepisie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 03.05.2012 21:37
super
Nina7 13.04.2011 08:21
fajny przepis:)
bejciu24 12.04.2011 19:31
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak