Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Ciepło-zimno \":

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

obrane ze skórek , chrząstek i kości pieczone mięso z kurczaka ( z grilla, Gyros lub pieczonego tradycyjnie ) 1 szklanka
Młode ziemniaczki 8 średnich sztuk
pokrojony szczypior 1/3 szklanki
pokrojony koperek 1/4 szklanki
natka pietruszki 1/4 szklanki
Czosnek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
olej 1/3 szklanki
dip serowy ( lub 2 łyżeczki kremowego serka topionego utarte z 2 łyzeczkami majonezu ) 4 łyżeczki
przyprawy ziołowe wg upodobania do smaku ( ja wykorzystuję gotowe sosy sałatkowe ) do smaku
rosół drobiowy 1 sztuka
ogórek kiszony 1 sztuka
papryka czerwona kawałeczek (drobno pokrojona)

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Ciepło-zimno \":

Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z Bulionetką .Odcedzić i pokroic w grube plastry.
W tym czasie gdy się gotują podsmażyć na łyżce oleju kurczaka.Doprawić na ostro przyprawą Gyros.Trzymać na małym gazie tak by gdy ziemniaki się ugotują było gorące .
Dip serowy zmieszać z olejem i rozkruszoną kostką czosnkową .
Ziemniaki, kurczaka , ogórek, pomidor i zieleninę wymieszać. Polać dipem serowym z olejem .Zamieszać .Doprawić do smaku ziołami , pieprzem .
Podawać posypane pokrojoną papryką.

Doskonale daja sie do tej sałatki wykorzystać pozostałości po grillu lub pieczonym kurczaku. Wystarczy jak coś zostanie obrać , rozdrobnić. Pomidory i ogórek też można użyć z tych pokrojonych wcześniej trzeba tylko odsączyc sok .Jesli chodzi o dip serowy to też można eksperymentować z innymi sosami majonezowymi ( np Tysiąca wysp, hawajski itp ) .Wystarczy dogotować ziemniaki i już mamy obiad zupełnie inny w smaku niż to co było poprzedniego dnia.
A - na zimno jest też dobra

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 28.02.2012 19:48
super
ajres 02.11.2011 21:39
polecam
Tomek13 09.06.2011 22:05
dobre
Tomek13 09.06.2011 22:04
dobre
bietka 10.02.2011 12:01
Troszkę z tym roboty, ale napewno jest pyszne:)
Karolcia12 21.01.2011 19:43
aż mi ślinka cieknie
Ania67 14.12.2010 16:18
ciekawe
banditka 15.09.2010 10:19
mniam :)
tulipan
tulipan 10.09.2010 15:02
pycha
buksiak12 07.09.2010 11:24
mniam
buksiak12 07.09.2010 11:24
ciekawe danie
Dorota71 07.09.2010 10:42
ciekawie wygląda
Dorota71 07.09.2010 10:42
muszę wypróbować
Emilia22 07.09.2010 09:52
super wygląda
Emilia22 07.09.2010 09:40
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak