Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ragout z polędwiczek wieprzowych

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 2 szt.
pieczarki kilka szt.
cebula 1/2 szt.
papryka czerwona 1/2 szt.
por (biała część)
wino czerwone wytrawne 100 ml.
bulion drobiowy 1 szkl.
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
mąka 2 łyżki
jajko
ciasto francuskie 1 op.
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa
sól
pieprz
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ragout z polędwiczek wieprzowych

cebulę i paprykę pokroić w kostkę pora w półplastry,czosnek posiekać i utrzeć z solą,pieczarki pokroić na ćwiartki,mięso umyć i oczyścić z błon następnie pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem wymieszać i odstawić na min.2 godz.rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę,pora,czosnek wymieszać i dusić ok.5min.dodać oprószone mąką mięso i smażyć jeszcze 10min.dodać pieczarki,paprykę posiekaną natkę pietruszki wymieszać i po 5min.dodać koncentrat pomidorowy i winopodusić aż wino pomniejszy objętość o połowę,wlać bulion i dusić ok.20min.do miękkości mięsa,doprawić do smaku solą i pieprzem oraz tymiankiem,po czym przelać do 4 miseczek żaroodpornych,z ciasta francuskiego wyciąć 4 koła i nałożyć na bulionówki tak aby zachodziło na boki posmarować rozkłóconym jajkiem w środku nakłuć aby powstała dziurka i zapiec w piekarniku w 180st.ok.30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.03.2013 21:05
wyśmienite danie
MAR3STA 12.04.2011 23:15
pomysłowe;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak