Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki w marynacie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapelusze opieniek 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżki
ocet 10 % 1/2 szklanki
woda 1 szklanka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki w marynacie

Kapelusze grzybów opłukać, ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Rozłożyć do słoików. Z pozostałych składników ugotować zalewę i zalać nią grzyby. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10-15 minut. Odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 26.07.2012 15:59
uwielbiam moje grzybki mniam
ben-ka 15.03.2012 11:19
a ja się na opieńkach nie znam....nikt mnie nie nauczył zbierać tych grzybków.
Piotr24 29.02.2012 12:32
uwielbiam opieńki, ale jeszcze do słoików nie kładłem.
pacpaw 29.05.2011 16:18
oby w tym roku znowu grzybki nam obrodziły :o)
gacopierz23 03.05.2011 19:20
chętnie bym zjadła
eduszo
eduszo 03.05.2011 10:59
Uwielbiam je marynowane,jeszcze mam ich zapasy z tamtego roku.
anemon 13.04.2011 07:22
Zazdroszczę Ci takiej dużej ilości grzybów. Opieńki sa bardzo aromatyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak