Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mousseline

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
sok z cytryny
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
masło 10 dag
śmietana 30% 3 łyżki
woda zimna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mousseline

Przygotować naczynia do kąpieli wodnej. Gdy w dolnym naczyniu zawrze woda, do górnego wbić żółtka, dodać wodę, sok z cytryny (kilka kropli) i przyprawy. Energicznie ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsta masa. Zdjąć górny garnek. Dodawać stopniowo po kawałku masła do sosu, ucierając drewnianą łyżką. Gdy masło się skończy, dodać śmietanę (ubitą) i ostrożnie wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

forgielka 04.05.2011 10:36
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak