Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 pierś kurczaka pokrojona w kostke

    1 szt
  • szalotki

    2 szt
  • chlust (moze 2) bialego wina wytrawnego

  • pieprz świeżo zmielony

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 2 lyzki oliwy z oliwek

  • szczypta szafranu

  • zielona część dymki

  • bulion

    1/2 l
  • ryż do risotta

    200 (typ: arborio)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrane masło i oliwe dałam kurczaka, po chwili szalotki pokorojone i razme sie
smażyło, potem do tego dodałam ryz, wymieszalam wszystko, chwile sie razem smażyło, podlałam winem, poczekałam az odparuje, podlałam bulionem tak by tylko przykrył ryż, posypałam pieprzem, dodałam pokrojony ząbek czosnku oraz szafran, przykryłam. Co jakis czas dolewałam bulionu tyle aby ryz zmiekł. Pod koniec wrzuciłam zielona cześc dymki drobno pokrojona, posypałam jeszcze raz swiezo zmielonym pieprzem, dodałam troche masła, a na talerzu posypałam parmezanem (mała torebka kupna gotowego startego sera).
Wszystko byłoby ok gdyby nie... smak szafranu. Pierwszy raz go uzyłam nie znałam do tej pory jego smaku, kupilam dzis na probe zeby zobaczyc jak smakuje ta najdrozdza
przyprawa swiata, ale nie podszedl nam jego smak, nastepnym razem bedzie bez za to z kurkumą która nada ten sam złoty kolor. Samo risotto jest kremowe, delikatne i smaczne. Bedzie wiecej wersji

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jastinka

15.03.2011 08:27
niezłe

Sarenka

11.03.2011 17:38
Swietne!

Ania67

20.11.2010 22:09
Przepyszne:)

iwa643

17.06.2010 07:17
lubie takie dania 1 garnkowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat