Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka wieprzowa szpikowana migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa surowa 1.2 kg
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
czosnek ząbki 2 szt
sól 1 łyżeczka
oliwa 0.5 szkl
ocet balsamiczny 1 łyżka
migdały 0.10 kg
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: szynka wieprzowa szpikowana migdałami

Do kolendry,pieprzu,jałowca dodaj sól,paprykę oraz pokruszone listki laurowe i obrane przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Dolej oliwę i ocet balsamiczny.Mieszanką natrzyj szynkę,wstaw do lodówki na 24godziny.Następnego dnia wyjmij zamarynowane mięso.Wytrzyj.Cienkim nożem zrób w szynce niewielkie otwory.Powciskaj w nie migdały.Pieczeń ułóż w brytfance.Podlej odrobiną wody.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stopni.Piecz ok.1.5godziny.Od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki.Pieczeń dobrze wystudź,zawiń w folię i włóż do zamrażalnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak