Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoski deser z amaretti i wiśniami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 duży słój kompotu z wiśni (drylowanych
ciasteczka amarettini lub amaretti (w zależnosci od wielkosci ok 1/2 paczki
kubek duży śmietany kremówki
serek mascarpone 250 gr
opakowanie płatków migdałowych
opcjonalnie ciemny cukier lub krokant

Przepis i sposób przygotowania na: Włoski deser z amaretti i wiśniami

W całosci deser wykonany przez corke bo jest tak prosty ze bardziej sie juz nie da.

Słój kompotu z wiśni (drylowanych) przecedzamy przez sito i pozostawiamy je na nim przez 10 godzin (przez noc). Potrzebne nam będą odsączone wiśnie, a nie kompot. Na następny dzień odcedzone wisnie rozkładamy płasko na dnie foremki. Ciasteczka amarettini lub amaretti rozkładamy płasko na warstwie wiśni (mozna je kupic w Lidlu). Ubijamy kubek śmietany, łączymy ją delikatnie z kubkiem serka mascarpone. Rozkładamy delikatnie na ciasteczkach. Prażymy paczkę płatków migdałowych, a następnie posypujemy nimi deser, a całość posypujemy ciemnym cukrem lub krokantem i wsadzamy na kilka godzin do lodówki.
Deser jest naprawdę zaskakująco smaczny, to połaczenie smaków uzależnia. Łatwy, szybki i przepyszny, nie raz i nie dwa bedzie goscił na naszym stole. Szkoda tylko ze taki kaloryczny ;) Ten deser to prosta droga do serca ukochanego.. widze po tym jak mąż sie dzisiaj nie moze oderwać od lodówki;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 06.05.2012 11:19
uwielbiam włoskie desery
wedith1 12.07.2010 19:58
Boski!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak