Smażony syr jak ze Słowacji

Smażony syr jak ze Słowacji

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • po grubym plastrze żółtego sera edamskiego

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser pokroić na plastry o grubości centrymetra do dwóch (ja miałam plastry duze wiec
kazdy jeszcze przekroiłam na pół). Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce. Czynnosc te
powtórzyc 3 razy, dzieki czemu ser bedzie dobrze chroniony przed wylaniem się w oleju. Tak przygotowany ser wstawiam na 10 minut do zamrazalnika zeby stwardniał (gdzies
kiedys dawno temu to wyczytałam i od tego czasu ser mi sie nie wylewa). Smażę w głębokim tłuszczu do przyrumienienia panierki jakies 15-30 sekund. Uważac bo dłuzej to zaczyna sie wylewac. Mozna we frytkownicy.

Ser wyszedł idealny. Z chrupiącą skórką i płynącym wnętrzem. Do tego smażone palsterki ziemniaków z piekarnika i sos tatarski. Wspomnienie Słowacji we własnym domu. Cos bezcennego. :)

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

FAFIK

10.03.2011 06:37
Pychota

Kopiko1983

10.03.2011 06:31
Też takie robię - jest super

eli_555

06.02.2011 10:36
pychota

Joanna108

17.12.2010 08:51
Fajny pomysł z tym zamrażaniem sera. Wypróbuję !!!

SmacznaPyza

06.12.2010 09:07
jak jeździmy wiosną na smardze na Słowację to zawsze sobie zamawiam :-)

elwal

21.08.2010 20:25
ja podobne frykasy jadam w Czechach, bo akurat mam pod nosem, więc często jeździmy :))

IZABELA29

08.08.2010 11:49
super

iwa643

17.06.2010 07:17
jeszcze nie robiłam sama ,ale jadłam pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat