Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki nadziewane pomidorkami w pikantnym sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 szt
papryczka chili 1 szt
śmietana 12% 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól
klopsiki:
mięso mielone wp-woł 60 dkg
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt
parmezan starty 50 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat
pomidorki czereśniowe 20 dkg
mąka 2 łyżki
oliwa
bulion warzywny 1 szklanka
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki nadziewane pomidorkami w pikantnym sosie

W rondlu na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli,smażymy razem 3 min,następnie wlewamy bulion i doprawiamy ziołami solą i pieprzem,dusimy pod przykryciem 20 min,często mieszając.Sos miksujemy i mieszamy ze śmietaną i koncentratem pomidorowym.Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i wsypujemy starty ser,masę mięsną doprawiamy do smaku ziołami solą i pieprzem,formujemy placki układamy na nich pomidorki i zlepiamy brzegi,obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na rumiano.Wkładamy do sosu i dusimy razem na małym ogniu pod przykryciem przez 10 min.Podajemy z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 20.12.2011 13:14
pyszne
Krystyna32 24.04.2011 07:14
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak