Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marsylska zupa rybna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryby morskie świeże 1 kg
sok z cytryny 2 łyżki
cebula 2 szt
czosnek 4 ząbki
marchew 1 szt
seler naciowy 1 łodyga
por 1 szt
oliwa 4 łyżki
ziemniaki 2 szt
natka pietruszki 2 gałązki
tymianek 1 gałązka
skórka z pomarańczy 1 pasek
pomidory 5 szt
Szafran nitki Prymat szczypta
mule mrożone 20 dkg
krewetki mrożone 20 dkg
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: marsylska zupa rybna

Ryby myjemy płuczemy odcinamy głowy i płetwy i filetujemy,filety kroimy na kawałki,skrapiamy je sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki.Odkrojone części ryb zalewamy 1,2 litra wody i gotujemy 30 min.Wywar rybny przecedzamy.Cebulę czosnek i marchew obieramy i kroimy w kostkę,seler myjemy oczyszczamy z włókien i kroimy na plasterki,por oczyszczamy odcinamy korzonki i ciemnozielone końce liści i kroimy wzdłuż i drobno siekamy.W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę,podsmażamy na niej cebulę czosnek por marchew i seler,dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gałązki natki pietruszki,tymianek listek laurowy i skórkę z pomarańczy i zalewamy wywarem rybnym.Na wierzchu układamy kawałki ryb i gotujemy na małym ogniu 15 min,następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory,szafran namoczony w kilku łyżkach wody sól,pieprz do smaku.Zupę gotujemy 10 min,dokładamy owoce morza i razem gotujemy jeszcze 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.06.2011 09:31
pycha
halinka1011 12.04.2011 08:13
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak