Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • jajka

    3 szt.
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • drożdże

    4 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    . .
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozkruszone drożdże dodać do podgrzanego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, cukier puder, żółtka, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz ubite na sztywną pianę białka. Rękami wygniatać masę aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na ok. 12 części. Kazdą z nich spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę dżemu, po czym zawinąć i uformować kulkę.
Przygotować kruszonkę: margarynę posiekać nożem, cały czas siekając połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść szybko ciasto, rozdrobnić rękami i posypać nim bułeczki. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

darek6

12.07.2010 20:01
takie jak u mamy

Monika188

11.07.2010 22:20
świetne

Monika188

11.07.2010 22:20
świetne

Zośka1

04.07.2010 15:53
pyszne, polecam

brygida

29.06.2010 21:55
miam

brygida

18.06.2010 22:16
Janusz masz racje,, fajny

maxfighter

10.06.2010 22:47
TAKI DESER TO JA ROZUMIEM

darek6

10.06.2010 22:19
Bardzo dobre

darek6

10.06.2010 22:19
Bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat