Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z pomidorami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

12 - 16 płatów makaronu lasagne 500 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego 8 pomidorów bez skórek (mogą być z puszki) 2 cebul . .

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z pomidorami

Cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, po dużej szczypcie soli i pieprzu oraz suszonych ziół. Smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać posiekane pomidory. Dusić razem kolejne 5 minut.
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z palnika, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Postawić na ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Nieco wystudzić, a następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce. Płaty makaronu gotować przez 3 - 4 minuty we wrzątku z odrobiną oleju, następnie odsączyć i przelać zimną wodą.
Formę do zapiekanek wysmarować margaryną, ułożyć na niej płaty ciasta. Na makaronie rozłożyć połowę mielonego mięsa, a na nim 1/3 sosu beszamel. Posypać 1/3 tartego sera. Następnie ułożyć kolejne płaty makaronu i kolejno warstwy mięsa, sosu i sera. Na nich powinny znaleźć się płaty makaronu, polane resztą sosu beszamelowego i posypane serem. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem odczekać ok. 5 minut po wyjęciu z piekarnika, aby lasagne dobrze się kroiła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gośka 06.08.2010 13:32
właśnie próbuje przepis:)
maxfighter 10.06.2010 22:48
LAZANIA SUPER SPRAWA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak