Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe ok 0,5 kg
marchewka 1 szt
por (biała część) 1 szt
pomidory krojone z puszki 1 szt
bazylia świeża 1 kilka listków
oregano świeże 1 kilka gałązek
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
oliwa 2 łyzki
makaron lasagne 9 płatów
ser żółty 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Najpierw gotujemy wodę , lekko solimy i gdy się zagotuje wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy makaron lasagne . gotujemy ok. 5 min po czym hartujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Na tarce ścieramy marchewkę, por kroimy w drobne plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy mięso mielone, gdy się podsmaży dorzucamy marchewkę oraz por. Kiedy marchewka będzie lekko podsmażona dorzucamy pomidory odlewając część soku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz ziołami według gustu.
W naczyniu żaroodpornym, najlepiej w kształcie prostokąta gdyż lepiej nakłada się z niego potrawę, układamy płaty lasagne, kolejna warstwa to \"farsz\", znowu płaty lasagne itd. aż do ostatniej warstwy farszu . wierzch przykrywamy serem i posypujemy oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.175 stopni na ok. 25 min.
Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii - SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak