Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naan

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka chlebowa 1 szkl.
sól 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 15 g
mleko 4 łyżki
olej 1 łyżka
jogurt naturalny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Naan

Drożdże rozdrobnić i wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać mieszankę drożdżową, jogurt, olej i wymieszać. Rękami zagnieść gładkie, miękkie ciasto (ewentualnie dodać ciepłej wody, jeśli jest za twarde). Wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy przez 10 minut, po czym umieścić w dużej misce i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Następnie podzielić na kilka części, każdą z nich wyrabiać jeszcze przez 2 minuty. Uformować łezkowate placki i piec w temperaturze 200 stopni przez kilka minut (aż \"napuchną\"). Następnie opiekać przez 2 -3 minuty pod rozgrzanym grillem aż się zarumienią. Na końcu posmarować roztopionym masłem i natychmiast podawać

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

brygida 04.07.2010 19:26
super
darek6 10.06.2010 22:20
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak