Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flan

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 10 szt
mleko 1 l
cukier 400 g
woda 6 łyżek
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: flan

100g cukru,wodę i sok z cytryny mieszamy,wlewamy na patelnię i podgrzewamy,aż cukier się karmelizuje.Jaja ucieramy z pozostałym cukrem i powoli łączymy z podgrzanym mlekiem dokładnie mieszając.Do małych foremek lub miseczek wlewamy na dno karmel,a następnie napełniamy je masą mleczno-jajeczną.Miseczki przykrywamy folią,ustawiamy na blasze wypełnionej wodą(kąpiel wodna)i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150stopni na ok.40-45minut.Gotowy flan wykładamy na talerzyki.Flan będzie smakował lepiej z winem Cava.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak