Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane warzywa z szynką parmeńską i jajkiem
Cebulę i obrane pomidory pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, a po chwili pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Smaż warzywa ok. 5 minut na małym ogniu. Dodaj ugotowany groszek cukrowy. Smaż kolejne 3 minuty. Do warzyw dodaj porwaną na kawałki szynkę (3 plastry) i smaż całość jeszcze ok. 2 min. Posól i popieprz do smaku i wymieszaj.
Warzywa z szynką przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbij jajka oraz ułóż porwaną na kawałki pozostałą szynkę (1 plaster). Piecz w piekarniku do momentu ścięcia się jajek. Przed podaniem danie możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem.