Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń ryżowy z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
jabłka 8 szt
jajko 4 szt
mleko 4 szklanki
masło 3 łyżki
cukier 6 łyżek
sól
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: budyń ryżowy z jabłkami

Ryż zalewamy mlekiem z łyżką rozpuszczonego masła,solimy i dusimy na małym ogniu 20 min.Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki dusimy je w małej ilości wody z cukrem i sokiem z cytryny.Ugotowany ryż mieszamy z żółtkami a z białek i cukru ubijamy pianę.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim warstwę ryżu,następnie jabłka i znów ryż,wierzch smarujemy pianą z białek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 04.02.2013 19:41
pycha
Ewelina38 16.10.2011 14:50
uwielbiam ryż więc z przyjemnością pisze się na taką kolacyjkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak