Żurek wiejski - czarodziejski

Żurek wiejski - czarodziejski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże kawałki białej kiełbasy, surowej

    4
  • marchewki

    2
  • korzenia pietruszki

    1/2
  • kilkucentymetrowy kawałek pora

    1
  • szkl. pokrojonych w kostkę ziemniaków

    2-3
  • cebula

    1
  • ząbki czosnku

    3-4
  • szkl. pokrojonej w drobną kostkę mocno wędzonej cienkiej kiełbasy

    1/2
  • duże suszone kapelusze podgrzybków

    4
  • łyżki suszonego majeranku

    1-2
  • liście laurowe

    2
  • ziarenka ziela angielskiego

    4
  • łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

    1/2
  • sól

    do smaku:
  • seler

    1 mały kawałek
  • olej

    1 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białą kiełbasę wkładamy do garnka, dodajemy oskrobaną marchewkę, pietruszkę, pora i selera, suszone grzyby, zalewamy ok. 4 szkl. wody i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn zacznie wrzeć zbieramy z powierzchni łyżką cedzakową ew. szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.. Następnie przecedzamy. Do wywaru dodajemy ziemniaki, majeranek i gotujemy ok. 10-15 min. aż będą zupełnie miękkie. Warzywa wyjęte z wywaru (oprócz pora - tego wyrzucamy) kroimy w kostkę lub plasterki, grzybki w cienkie paseczki, kiełbasę białą w grube, skośne plastry. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy wędzoną kiełbasę, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zezłocą. Gdy ziemniaki są już ugotowane dolewamy do garnka zakwas, dodajemy ugotowane warzywa, grzyby, białą kiełbasę i przesmażoną cebulkę z kiełbasą, gotujemy jeszcze 5-10 min.. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać trochę wody. Doprawiamy pieprzem mielonym i solą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

17.02.2017 14:17
Pysznie wygląda

SmacznaPyza

31.12.2013 18:23
za kogoś komu do pięt nie dorastasz

SmacznaPyza

01.10.2013 21:29
jak pyszny żurek, pełen smaku i aromatu

krystyna330

27.09.2013 13:49
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje

Anna169Hosz

17.11.2012 08:56
Rzeczywiście czarodziejski:)

Fiffi

24.10.2012 23:29
ale mi smaku narobiłaś

goofy9

01.06.2012 22:39
wygląda kapitalnie

IlonaAlbertos

18.12.2011 21:49
Zapowiada się wspaniale.

Ewa111

12.07.2011 19:54
czarodziejsko wspaniały

emilia11

02.07.2011 13:40
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat