Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z chałki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
rodzynki 1 łyżka
masło 4 łyżki
cukier 2-3 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat szczypta
chałka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z chałki

Rodzynki namocz w wodzie. Jeśli użyjesz dodatkowo np. suszonych moreli to po namoczeniu dodatkowo je pokrój.

Czerstwą chałkę pokrój w kostkę. Następnie zmiksuj mleko z jajkami, cukrem, roztopionym wcześniej masłem i cynamonem do jednolitej konsystencji. Dodaj pokrojoną chałkę i namoczone rodzynki. Dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie wlej przygotowaną wcześniej masę i wstaw do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż góra zarumieni się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 01.01.2012 19:02
Fajny pomysł na wykorzystanie czerstwej chałki. A czy zamiast chałki można w ten sposób wykorzystać bułki mleczne ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak