Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzika kaczka pieczona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczki 2
marchew
pietruszka
seler
cebula
ocet 1\\2szkl
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
śmietana 1\\4l
mąka łyżka
olej łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dzika kaczka pieczona

Sprawione i umyte kaczki zabajcować na 3dni w zalewie sporządzonej w nastepujacy sposób umyte warzywa ,z wyjątkiem cebuli ,obgotować ,dodać ocet i przyprawy (zalane zimna zaprawą kaczki przetrzymać kilka dni w chłodnym miejscu).Następnie wyjęte z marynaty tuszki osuszyć ,natrzeć lekko oliwa i obłożyć plastrami cebuli .Zawinąć w folie i zostawić dzień lub dwa ,po czym zdjąć cebulę i piec w brytfannie wyłożonej plastrami słoniny lub boczku.Podczas pieczenia smarować kaczki kwaśną śmietaną i podlewać małą ilościa wody.Gdy są miekkie,wyjać i podzielić na porcje.Sos podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką i zagotować .Podawać z kładzionymi kluskami i czerwoną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak