Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta z bananami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
woda niepełna 1/2 szkl
mąka pszenna 1 i 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
białko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 125 dag
kakao 2 łyżki
Krem:
śmietana 30% 300 ml
czekolada gorzka 1/3 tabliczki
cukier puder 1 łyżka
sok z cytryny
banan 2-3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta z bananami

Na samym początku rozpuścić margarynę, następnie dodać do niej cukier, kakao i wodę. Wszystko połączyć ze sobą i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie ostudzić. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Do zimnej masy z rondelka dodać mąke z proszkiem, żółtka jaj. Wszystko ze sobą połączyć. Pod koniec dodać ubite białka. Wszsytko ze sobą delikatnie połączyć. Wylać na tortownicę wysmarowaną masłem. Piec około 25-30 minut w 180 C.

Z ciepłego ciasto wydrążamy środek (np. za pomocą łyżki) pozostawiając dno i boki ciasta(około 1 cm). Okruszki ciasta od razu kruszymy na mniejsze kawałki.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod sam koniec ubijania dodać startą czekoladę(bądź pokrojoną na mniejsze kawałki). Wszystko ze sobą połączyć. Banany obrać i pokroić na połówki. Owoce od razu wyłożyć na dnie ciasta. Skropić je sokiem z cytryny-aby nie ściemniały. Następnie na banany nałożyć ubitą śmietanę, a na sam koniec pokruszone ciasto( pamiętajmy o tym, aby najwięcej kruszonki było na środku ciasta).
Schłodzić w lodówce około 2-3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 04.05.2011 15:13
pyszne
Olaa 15.04.2011 22:16
uwielbiam
jolita 12.04.2011 07:52
uwielbiam to ciasto
Nina7 11.04.2011 10:20
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak