Jagły zapiekane ze śliwkami

Jagły zapiekane ze śliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. suchej kaszy jaglanej

    1
  • szkl. mleka

    2
  • czubate łyżki masła

    2
  • czubata łyżka bułki tartej

    1
  • dkg śliwek węgierek

    25
  • op. cukru wanilinowego 16g

    1
  • łyżki + 1 łyżeczka cukru trzcinowego Muscovado

    4
  • łyżeczka mielonego cynamonu

    1
  • łyżki cukru kryształu

    1-2
  • szkl. łuskanych orzechów laskowych

    1/2
  • jabłko

    1 małe
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę wsypać na sito, wypłukać dokładnie, osączyć, przełożyć do rondla, zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę masła, 2 łyżki cukru trzcinowego i gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn, po ugotowaniu lekko przestudzić. Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki usuwając pestki. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a miąższ 3 ćwiartek pokroić w drobną kostkę, czwartą pokroić w plasterki. Owoce posypać 2 łyżkami cukru trzcinowego, cynamonem i cukrem wanilinowym, wymieszać dokładnie. Niedużą foremkę albo salaterkę żaroodporną posmarować masłem i posypać tartą bułką. Na dno miseczki wyłożyć plasterki jabłka, posypać je łyżeczką cukru trzcinowego, na to 1/3 kaszy, 1/2 owoców, 1/3 kaszy, reszta owoców, reszta kaszy. Kaszę trzeba dobrze ugniatać łyżką. Na wierzchu można ułożyć połówki śliwek. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu odstawiamy aby lekko przestygła. Możemy ją podać w naczyniu, w którym się zapiekała albo wyjąć odwracając naczynie do góry dnem na podstawiony talerz. Podajemy jeszcze ciepłą z zimnym, lekko osłodzonym jogurtem i siekanymi orzechami. Do zapiekanki można użyć wypestkowanych śliwek mrożonych, ale muszą być trochę ogrzane.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sarenka

25.04.2011 11:49
Brzmi pysznie, jak zawsze :P

Dorota71

19.09.2010 09:35
wygląda ciekawie,muszę wypróbować

agnieszka189

12.09.2010 15:35
fantastyczne

Ewa104

04.07.2010 21:10
Robiłam-Pychotka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat