Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka duszona z winem i rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka
cebula
rodzynki 5dag
sól
majeranek
czosnek ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka duszona z winem i rodzynkami

Oczyszczoną i umytą kaczkę natrzeć roztartym z solą i czosnkiem i majerankiem ,uformować ,posmarować tłuszczem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika.Gdy mięso sie zrumieni ,dodac na dno blachy drobno pokrojoną cebulę i po krótkim pieczeniu skropić tuszkę wodą.Podpiec na tyle ,by mięso było jeszcze trochę twarde ,wyjać i pokroić na porcje .Zlać do naczynia wytworzony w czasie pieczenia sos ,ułożyć w nim mieso ,przesypujać je umytymi rodzynkami zalać winem i na małym ogniu dusić do miekkości .Pod koniec duszenia odparować nadmiar sosu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak