Regaty na Zatoce Meksykańskiej

Regaty na Zatoce Meksykańskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • strąka papryki żółtej, zielonej, czerwonej

    po 1/2
  • podłużne białe cebule

    3
  • szkl. kukurydzy konserwowej

    3/4
  • pomidory

    2
  • łyżeczki przecieru pomidorowego 30%

    2
  • marynata do mięsa WRAPS FAJITAS CHILLI DELECTA

    1
  • sól

    do smaku:
  • listków bazylii

    kilka
  • masło klarowane

    3-4 łyżki
  • schab

    3 (duże plastry, środkowy)
  • ryż biały

    1 szkl. (suchy)
  • masło

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso lekko rozbić tłuczkiem, pokroić w paski, posypać marynatą WRAPS FAJITAS CHILLI DELECTA, dodać 1 łyżkę oleju, wymieszać, odstawić do lodówki na przynajmniej 15 min.. Papryki pokroić w paski, cebulki w krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub olej, na bardzo gorący tłuszcz wrzucić mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Gdy będzie zrumienione dodać cebulę, smażyć z mięsem aż będzie szklista, następnie dodać papryki, pomidory i koncentrat. Wymieszać, podlać ok. 1/2-1 szkl. wody i dusić pod przykryciem 10 min. Na koniec dodać kukurydzę i ew. doprawić danie solą. Ryż opłukać dokładnie, zalać 2,5 szkl. wody, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Małe kieliszki wysmarować od środka masłem, nałożyć do pełna gorący ryż, ugnieść łyżeczką. Przyłożyć wierzchem do powierzchni talerza i podnieść naczynko - na talerzu powinien zostać kopczyk ryżu. Ustawić po 3 takie kopczyki na każdym talerzu, dookoła nałożyć mięso z warzywami. Na ryżu ułożyć po listku bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

16.06.2012 18:15
ciekawa nazwa

Agnik

07.04.2011 20:52
wow

Ela20

30.03.2011 09:59
świetne danie :)

Sarenka

10.03.2011 20:55
Fajowe!

iknkirke

10.02.2011 10:51
fajne

Aleksandra45

19.12.2010 14:46
śwetne!!!!

Goya

17.12.2010 16:35
superrrrrrrr

anecia04

14.09.2010 14:59
rewelacyjna nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat