Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebulaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
jajko 2 sztuki
olej 1 łyżka
drożdże 5 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
gałka muszkatołowa ½ startej sztuki
Farsz:
cebula 4 sztuki
masło roślinne 25 dag
sól
pieprz
przyprawa myśliwska

Przepis i sposób przygotowania na: cebulaki

Drożdże rozprowadzić niedużą ilością ciepłego mleka, dodając jedną łyżeczkę mąki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki wraz z pozostałymi przyprawami , wyrobić średnio gęste ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Przyrządzić farsz. Cebule pokroić w półksiężyce i udusić na tłuszczu, dodać soli i pieprzu do smaku. Gdy ciasto już wyrośnie brać po kawałku i na posypanej mąką stolnicy formować placuszki okrągłe wielkości małego talerza, na każdy krążek nakładać po trochę cebuli, zawijać najpierw w rulonik, a następnie, uprzednio posmarowane rozpuszczonym masłem zawijać w kształt muszki ślimakowej. Układać cebulaki ciasno na blasze do pieczenia, zrumienić w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia32
Gosia32 16.05.2011 07:41
mniam;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak