Zupa \"ostro z dyńki\"

Zupa \"ostro z dyńki\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. miąższu dyni pokrojonego w niedużą kostkę

    2
  • ziemniaki

    1-2
  • cebula czerwona

    1
  • małej papryczki chili

    1/2
  • łyżki oliwy lub masła klarowanego

    2
  • szkl. wody lub wywaru warzywnego

    3-4
  • sól, odrobina cukru

    do smaku:
  • szczypiorek, chili

    do przybrania:
  • kumin

    po 1/4 mielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać oliwę lub masło, zeszklić cebulę. Połowę odłożyć do przybrania. Do reszty dosypać przyprawy (kumin, kolendrę, cynamon) i posiekane drobniutko chili bez pestek. Smażyć kilka chwil mieszając aż uwolni się aromat przypraw. Następnie wrzucić pokrojone ziemniaki i dynię, chwilę smażyć mieszając żeby warzywa obtoczyć w przyprawach. Całość zalać wodą lub wywarem i gotować na małym ogniu ok. 20 min. - warzywa muszą się rozpadać i naturalnie zagęścić zupę. Na koniec przyprawić zupę solą, odrobiną cukru. Podawać przybraną pozostałą cebulką i szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

26.10.2012 15:01
polecam!

Fiffi

24.10.2012 23:41
super zupka, do wypróbowania

Sylwia56

15.06.2011 17:23
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat