Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy deser z gruszkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

niezbyt dużych gruszek - użyłam twardych, mało dojrzałych Konferencji 6-8
z 1 dużej cytryny sok
czubatych łyżek cukru kryształu do gruszek + kilka łyżek do kremu 5
łyżeczki żelatyny spożywczej do galaretki gruszkowej + 3 łyżeczki do kremu 2
torebka budyniu czekoladowego 1
szkl. mleka 1,5
łyżki kakao naturalnego 2
g serka homogenizowanego najlepiej czekoladowego, ale może też być waniliowy lub naturalny 200
ml śmietany kremówki 200
op. cukru wanilinowego 16 g 1
rum 4

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy deser z gruszkami

Gruszki myjemy, cieniutko obieramy, przekrawamy na pół i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki układamy w szerokim płaskim rondlu, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, wlewamy ok. 1,2 szkl. wody na na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, dusimy pod przykryciem kilka minut aż gruszki zrobią się lekko szkliste. W trakcie duszenia trzeba je przewrócić aby były równomiernie ugotowane, ale trzeba to zrobić bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką bez ostrych brzegów, żeby ich nie pokaleczyć. Ugotowane gruszki wyjmujemy delikatnie i układamy w pucharkach lub miseczkach. Płyn/syrop uzupełniamy wodą do objętości ok. 1,5 szkl. zagotowujemy i po zdjęciu z ognia rozpuszczamy w nim żelatynę, przelewamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego stężenia. KREM: połowę mleka zagotowujemy z cukrem wanilinowym i zwykłym (ilość w/g przepisu na opakowaniu budyniu), w drugiej połowie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i kakao - wlewamy na wrzące mleko, mieszamy dokładnie, gotujemy 2-3 min., odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (pod przykryciem aby nie utworzył się kożuch). Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Zimny budyń ucieramy dokładnie z serkiem homogenizowanym, wlewamy rum, dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. W/g mnie krem jest dość słodki - słodzimy budyń i dodałam słodki serek, ale jeśli ktoś chce, można nieco dosłodzić. Gotowy krem od razu nakładamy na wystudzone gruszki i odstawiamy pucharki do lodówki aby deser stężał. Galaretkę z syropu spod gruszek siekamy nożem na małe kawałeczki i przed podanie deseru dekorujemy każdą porcję. Przybieramy listkami mięty lub melisy. Z podanej ilość składników otrzymamy 6-8 porcji deseru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 12.03.2012 17:45
fajnie wyglada
SmacznaPyza 24.10.2011 16:08
polecam się :-)))
SmacznaPyza 24.10.2011 16:07
polecam się :-)))
Sarenka 24.10.2011 08:38
Ach te Twoje desery z gruszkami. Torcik budyniowy bardzo mi smakował a ten deser tutaj, wygląda nie mniej smakowicie :)
Magdalena80 13.08.2011 22:07
ale apetycznie...
eli82 11.05.2011 15:42
super
SmacznaPyza 27.12.2010 19:56
Guśka, idź sobie! ja nie potrzebuję Twoich głupich komentarzy!
gusia1000 27.12.2010 19:52
Pycha, super.
wojtek10_89 28.10.2010 11:59
extra wyglada
IZABELA29 21.10.2010 15:42
świetne
justyna111 18.09.2010 19:30
pycha
Lidia11 18.09.2010 19:16
aż leci ślinka na widok takich wspaniałości
Justyna223 25.08.2010 13:00
wygląda smakowo:)
Emilia21 23.08.2010 09:58
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak