Szybka kalafiorowa z chili

Szybka kalafiorowa z chili

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2
  • cm pora [biała część]

    3-5
  • papryczki chili

    1/2
  • czubata łyżka masła

    1
  • łyżki posiekanego koperku

    2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • kalafior

    1 szkl.
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Chili oczyścić z nasion, drobno posiekać. Pora dokładnie wypłukać, pokroić w półplasterki. W garnku rozpuścić masło, dodać pora, chili, liść laurowy i ziemniaki, smażyć mieszając 2-3 min. aż por się zeszkli a ziemniaki będą dobrze obtoczone w tłuszczu. Zalać całość 2-3 szkl. wody albo wywaru jarzynowego. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą prawie miękkie, ok. 5-8 min.. Następnie dodać kalafiora i gotować następne kilka minut, ale pilnować żeby kalafior się nie rozgotował. Jogurt roztrzepać z odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do garnka, przyprawić solą i pieprzem. Już nie gotować. Podawać posypaną obficie koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aleksandra45

03.12.2010 10:22
uwielbiam kalafior

mariusz14

02.11.2010 10:33
super

wedith1

20.09.2010 21:18
Apetycznie wygląda!

buksiak12

18.09.2010 14:07
znakomicie wygląda,ale nie lubię kopru

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat