Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka kalafiorowa z chili

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2
cm pora [biała część] 3-5
papryczki chili 1/2
czubata łyżka masła 1
łyżki posiekanego koperku 2
sól, pieprz mielony do smaku:
kalafior 1 szkl.
jogurt naturalny 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka kalafiorowa z chili

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Chili oczyścić z nasion, drobno posiekać. Pora dokładnie wypłukać, pokroić w półplasterki. W garnku rozpuścić masło, dodać pora, chili, liść laurowy i ziemniaki, smażyć mieszając 2-3 min. aż por się zeszkli a ziemniaki będą dobrze obtoczone w tłuszczu. Zalać całość 2-3 szkl. wody albo wywaru jarzynowego. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą prawie miękkie, ok. 5-8 min.. Następnie dodać kalafiora i gotować następne kilka minut, ale pilnować żeby kalafior się nie rozgotował. Jogurt roztrzepać z odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do garnka, przyprawić solą i pieprzem. Już nie gotować. Podawać posypaną obficie koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra45 03.12.2010 10:22
uwielbiam kalafior
mariusz14 02.11.2010 10:33
super
wedith1 20.09.2010 21:18
Apetycznie wygląda!
buksiak12 18.09.2010 14:07
znakomicie wygląda,ale nie lubię kopru

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak