Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowe z gruszkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej + szczypta soli 2
łyżki cukru pudru do ciasta 4
g masła 200
łyżki kakao naturalnego w proszku do ciasta + 1 czubata łyżka do budyniu 3
łyżki cukru kryształu do gruszek 4
łyżki soku z cytryny 2
łyżki galaretki z proszku cytrynowej 4
szkl. mleka 1,5
op. budyniu czekoladowego bez cukru 1
łyżki cukru trzcinowego Muscovado do budyniu 2
op. śmietan-fixu 1
szkl. śmietany kremówki 30-36% 1
posypka czekoladowa do ozdoby:
gruszki kilka szt. odmiana: "konferencja"
aromat rumowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowe z gruszkami

CIASTO: zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję resztę składników i szybko zagniatam. Wkładam do woreczka i chowam do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i wylepiam małe foremki do babeczek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekę ok. 10-15 min. Trzeba uważać aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia. Zimne wyjmuję z foremek. WYPEŁNIENIE: Gruszki myję, obieram cienko ze skórki, usuwam gniazda nasienne i miąższ kroję w kosteczkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Do rondelka wlewam 5-6 łyżek wody i dodaję cukier, gdy się rozpuści dodaję gruszki i gotuję miesząc 2-3 min., zdejmuję z ognia i wsypuję galaretkę - mieszam do całkowitego rozpuszczenia zawartej w niej żelatyny. Odstawiam do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć nakładam po trochu na dno każdej babeczki i odstawiam do całkowitego zastygnięcia. KREM: Zagotowuję 1 szkl. mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i kakao - dokładnie, żeby nie było grudek! Wlewam to do gotującego mleka i dokładnie mieszając gotuję 2-3 min. Przelewam budyń do miski i odstawiam do wystudzenia przykrywając miskę szczelnie folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch. Bardzo zimną śmietanę ubijam przez 2 min. mikserem na najniższych obrotach, dosypuję śmietan-fix zmieszany z cukrem i dalej ubijam, zwiększając obroty, do pożądanej, sztywnej konsystencji. Zimny budyń rozrabiam mikserem na gładką masę i dodaję ubitą śmietanę, dokładnie mieszam. Przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o karbowanym otworze wyciskam porcje kremu na babeczki z gruszkami. Posypuję wierzch posypką czekoladową. Odstawiam do lodówki. Podana ilość składników wystarczy na ok. 24 małe babeczki. Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać poporcjowane w zamrażalniku. Same kruche babeczki też można upiec np. kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 11.06.2012 12:57
wyglądają smakowicie
Ewa104 29.07.2011 10:40
Wczoraj wieczorem piekłam Twoje babeczki a w niedzielę rano będę je nadziewać.Na urodziny córki jak znalazł.Ciasto póki co fantastyczne,Napiszę,jak smakowały rodzince.
eli_555 29.03.2011 23:03
pycha babeczki
Koper 23.02.2011 12:56
połączenie gruszek i czekolady zawsze jest pyszne :)
Agnieszka_B 10.02.2011 14:36
Przepyszne babeczki:)
Sarenka 06.09.2010 20:29
Wspaniale.
bogumiła3 05.09.2010 16:12
mniam mniam
Natalia/tubisiek 29.06.2010 08:50
wyglądają bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak