Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleto-gołąbki, czyli gołąbki bez zawijania

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1/2 kilograma
kapusta biała 0,75-1 kilograma
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
jajko 1-2 sztuki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 3-5 łyżek
wywar warzywny 3 szklanki
olej do smażenia:
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cukier
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleto-gołąbki, czyli gołąbki bez zawijania

Kapustę kroimy na nieco mniejsze kawałki, wkładamy do lekko osolonego i osłodzonego wrzątku i gotujemy kilka minut aż nieco zmięknie, ale nie rozgotowujemy. Wyjmujemy na sito i dobrze osączamy. Gdy ostygnie, odciskamy i drobno siekamy. Do mięsa wbijamy jajka, dosypujemy 0,5 szkl. bułki tartej, lubczyk, posiekaną kapustę, mieszamy dokładnie. Doprawiamy pieprzem ziołowym (obficie), czarnym i solą. Formujemy nieduże kotlety, tak jak tradycyjne mielone, obtaczamy z bułce tartej i obsmażamy do zrumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem. Usmażone przekładamy do rondla, podlewamy 1 szkl. płynu (woda lub wywar jarzynowy) i dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem, ok. 10-15 min.. Na patelni roztapiamy masło, rozprowadzamy w nim mąkę (robimy zasmażkę), powoli zalewamy ją 1-2 szkl. płynu i energicznie mieszamy aby nie zrobiły nam się grudki. Kiedy sos się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, odrobiną cukru, ew. pieprzem, gotujemy 2-3 min. a następnie zalewamy sosem kotlety w rondu. Całość dusimy jeszcze 20-30 min.. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem. W /g mnie takie kotlety, jak i zwykłe gołąbki, muszą postać do następnego dnia i nasiąknąć nieco sosem - są wtedy dużo smaczniejsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 27.01.2012 21:47
i ja robi? podobne:)
SmacznaPyza 06.10.2011 19:09
jasiek, ja też , ale mąż lubi takie
jasiek 04.10.2011 12:45
ale wole z zawijaniem
marcia71 23.09.2011 13:40
świetne gołąbki
Piotr24 05.09.2011 18:02
ładnie wyglądają ^^
Adamorek 01.08.2011 17:18
ciekawe
marcia71 17.07.2011 20:10
bardzo lubię
gosia47-47 12.05.2011 19:50
świetne
Gosia32
Gosia32 09.04.2011 09:50
mniam
Ela15 06.04.2011 15:32
też takie robię
SmacznaPyza 20.03.2011 11:12
marcia, nic nowego! pomysł stary jak świat :-)
marcia71 19.03.2011 22:45
coś nowegp
danusia19671 25.08.2010 16:32
Super gołąbki
wojtek10_89 23.08.2010 21:05
na pewno dobre
Ewa104 18.07.2010 20:49
Moje ulubione!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak