Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy na żółtkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 120 g
śmietana kremówka 1,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 5 szt
cukier 1/4 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy na żółtkach

Czekoladę posiekać i zalać połową szklanki wrzącej kremówki. Zostawić na minute i wymieszać na gładką masę. Pozostałą kremówkę zagotowac z mlekiem. Jajko, żółtka i cukier ubić ze szczyptą soli. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką gorącą kremówkę, a potem masę czekoladową. Gotowy mus przekładac do kokilek, które ustawić na głębokiej blaszce. Wierzch przykryc folią w której zrobić małą dziurkę do uchodzenia pary. Do blachy wlać tyle wody by sięgała do połowy kokilek. Włożyc do piekarnika na 40 minut i piec w temp 170 C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawic na 15 minut w blaszce z wodą. Następnie kokilki włożyć do lodówki na kilka godzin (bez foli na wierzchu).
Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak