Klopsiki z jajeczkiem, w sosie chrzanowym

Klopsiki z jajeczkiem, w sosie chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg mielonej wieprzowiny (zmieliłam karkówkę)

    25
  • cebuli

    1/2
  • jajeczek przepiórczych

    6
  • łyzki mleka

    4
  • łyżek bułki tartej

    5
  • szkl. wywaru jarzynowego

    2-3
  • łyżki gęstej śmietany 18%

    4
  • czubate łyżki tartego chrzanu

    2
  • łyżeczka soku z cytryny

    1
  • łyżeczki mąki pszennej

    1
  • łyżka masła

    1
  • olej

    do smażenia:
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • cukier

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni, na łyżce oleju. 3 łyżki bułki tartej wymieszać z mlekiem, dodać do mięsa. Dodać też cebulę, jajko kurze, doprawić solą i pieprzem ziołowym, wyrobić. Masę podzielić na 6 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją spłaszczyć na dłoni, na środku położyć jajeczko przepiórcze i delikatnie zlepić brzegi, z powrotem uformować kulkę. Mięsne kulki obtoczyć w reszcie bułki tartej i obsmażyć do zrumienienia na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju. W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zalać wywarem i mieszając energicznie zagotować. Do płynu włożyć klopsiki, dusić 3-5 min. Chrzan, jeśli mamy świeży, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Możemy też użyć chrzanu ze słoiczka - wtedy nie dodajemy już cytryny. Śmietanę odrobinę posolić, roztrzepać i zahartować kilkoma łyżeczkami sosu, wlać do rondla, zagotować. Doprawić ew. solą, cukrem i pieprzem mielonym białym. Na koniec dodać chrzan i już nie gotować aby nie utracił swojego aromatu. Podawać z kluskami albo ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

29.07.2011 10:19
świetnie wyglada

BozenA

29.07.2011 10:19
świetnie wyglada

ewelinapac

02.11.2010 08:24
wyglądają rewelacyjnie

wedith1

17.07.2010 10:18
Smacznie! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat