Bukiet warzyw z orzechami

Bukiet warzyw z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • niedużego brokuła

    1/2
  • marchewki

    2-
  • dkg fasoli szparagowej (użyłam zielonej, ale może być żółta dla kontrastu)

    25
  • łyżeczki soli

    1/2-1
  • łyżeczki cukru

    1/2
  • czubate łyżki masła

    3
  • łyżki bułki tartej

    2
  • orzechy

    1 szkl. posiekanych niezbyt drobno
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ładnie podane warzywa mogą być nie tylko smacznym dodatkiem do posiłku, ale także ozdobą stołu.

Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy orzechy i prażymy potrząsając 2-3 min., zsypujemy na talerzyk a na patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy, dodajemy masło i mieszając z bułką rozpuszczamy je. Wszystkie warzywa myjemy, osączamy. Marchew trzeba oskrobać. Kroimy ją w bardzo grube, ukośne plastry albo wzdłuż na ćwiartki Ja wycięłam świderki, ale do tego trzeba mieć specjalne \"urządzenie\". Kalafiora i brokuła dzielimy na mniejsze części usuwając grube, zdrewniałe łodygi. Warzywa najlepiej ugotować na parze a jeśli nie mamy parowaru albo specjalnej wkładki do garnka to możemy poradzić sobie inaczej. Potrzebny nam będzie dość duży i szeroki garnek z dobrze przylegającą pokrywką. Nalewamy do niego wody, tak na 2 cm i zagotowujemy. Najpierw wkładamy marchew i gotujemy (po przykryciem!) 1-2 min., następnie dokładamy kalafiora i gotujemy następne 1-2 min..Po tym czasie sprawdzamy marchewkę bo jeśli pocięliśmy ją w cieńsze kawałki to będzie już gotowa - wtedy ją wyjmujemy. Sprawdzamy też poziom wody, jeśli trzeba troszkę dolewamy. Jeśli marchewka jest twarda dokładamy brokuły i fasolkę, i gotujemy ok. 3-4 min..Na chwilę przed wyjęciem warzywa oprószamy solą i odrobiną cukru. Czas gotowania może być nieco dłuższy - to zależy od wielkości kawałków warzyw. Ja sprawdzam czy są ugotowane drewnianą szpadką. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy i układamy na półmisku. Polewamy masłem z bułką tartą i posypujemy orzechami. Podajemy jako jarzynę do mięs albo samodzielne danie na lunch czy kolację.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

natii3624

19.05.2012 22:16
ekstra!

Miki

10.05.2012 17:46
super

Agnik

20.11.2011 16:16
mniam

eli_555

06.12.2010 22:31
pycha

Marcela

22.09.2010 20:01
mmm. czegoś takiego jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat